Monday, December 15, 2008

Herresokker

Sokker kan være så mangt - alt fra mønsterstrikk med flere farger mine RedHotChilikatter, sokker med fletter eller hullmønster som mine regnbuesokker eller

herresokker!

For meg er synonymet på en herresokk glattstrikk over veldig mange masker og veldig stor størrelse. De herrene jeg strikker til har forskjellig størrelse på underståttene, men felles for begge er at de er ikke sånne søte småpoter som
Sokkene over er et av tilsammen 6 par "søtnoser" strikket på pinne 2 over 48 masker og hvor det går 3 sokker per nøste Regia. (Det var også enkelt å få like par for startet man på samme sted ble det like sokker av nøstene. Problemet er å få barnet til å gidde den kunsten å finne frem til to like sokker. Fordelen med 6 sokker av 2 like nøster er at da blir det nesten like sokker på føttene og man slipper å lete etter en å pare sokken med)

Herresokker er noe stort og langtekkelig. For sammenligningens skyld - en damesokk størrelse 38, en herresokk sånn ca 43 og en stor herresokk størrelse 44/45 beregnet til å ha utpå en annen sokk:
Sokkene over er strikket på pinne 2 - selvfølgelig - men med litt forskjellig garn og forskjellig antall masker på pinnene. Damesokkene er over 60 masker og veier 38 gram per sokk. Mao mer enn nok garn om man kjøper et 100 grams nøste.

De nest minste sokkene, herresokk 43

veier selvfølgelig litt mere - nemlig 52 gram - og er strikket over 80 masker. Og det er jo et problem med 100 grams eller 2 x 50 grams nøster. Jeg kunne selvfølgelig laget de litt kortere i skaftet, men da blir litt av leggvarmehensikten borte. Og når man strikker fra skaftet og ned er det jo heller ikke alltid like enkelt å beregne på grammet da. Da jeg strikket disse ante det meg at jeg ville få forlite garn, så begge hælene er strikket i garn jeg hadde igjen fra et damesokkepar.

Men så var det paret som foranlediget posten. Herresokk med stor H. Han så BabaJaga og sa jatakk jeg vil ha motorsykkelsokker av det garnet. Og for ham er sokk noe som skal være enkelt mao uten slike ting som gjør det gøy å strikke en sokk som mønster eller fletter. Sokkene skal være i ribb eller glattstrikk. Så glattstrikk det ble.

Wollmeise er jo et av de få garnene som har 150 g hesper, så her burde det være nok. Burde er brukt med hensikt. For når sokken skal være lang i begge ender - både i skaft og fot - og når hælen bør forsterkes, ja da går det litt garn. Og siden jeg vet at prøving er noe som ikke skjer for ofte så var ikke tå opp et alternativ, her måtte "safes" med skaft ned sokker. Spørsmålet var - er det nok garn.

Jeg tok ikke sjansen og strikket den forsterkede hæl (to tråder) med en annen farge. For å få litt symmetri i sokken gjorde jeg det samme med tåen, dvs. forsterket den med to tråder av samme garn som hælen.

Jeg gjorde rett - en sokk veier 88 gram - dvs at jeg også hadde fått for lite av Wollmeisen om jeg hadde valgt ikke å endre farge. Sokk nr. 1 er som sagt ferdig, og sokk nr. 2 er i sluttfasen.

Om ikke annet, det har vært tankeløs strikking i helgen når svigers har vært på besøk. Også disse sokkene strikkes på pinne 2 over 80 masker

Oppskrift på "kjedelige" herresokker:

Legg opp 80 masker pinne 2
Strikk ca 5 cm med vrangbord 3 rette og to vrange (blir finere enn to rette og to vrange).
Strikk glattstrikk så langt du vil ha det.
Strikk hæl over 41 masker - tre første strikkes rett, deretter en løs av en rett til det er tre igjen som strikkes rett. Tilbake 1 løs av, to rett, alle vrange til tre igjen, tre rett. Neste omgang som første, men hvor første maske er løs av.
Jeg strikker med dobbelt garn fordi gubben sliter hæler.
Etter 44 pinner (22 rette pinner - telles enklest med å telle de som tas løs av) strikkes kortpinner hvor hælen snus - dvs strikk til 5 over midten to sammen, wrap, snu, fortsett til man har fått med seg alle maskene.
Jeg plukker opp 23 på den ene siden og 24 på den andre siden. Setter 1 maske tilbake på toppen slik at det er 40 masker der. Feller annenhver pinne på hver side til man er tilbake til 80 masker. Strikk til sokken blir lang nok. Tåen felles med 2 sammen først og sist på annenhver pinne (dvs omgang) til det er 28 masker igjen. Sys sammen. Viola - kjedelig sokk ferdig.

3 comments:

 1. Jeg er imponert over pinne 2.o i det uendelige! Baba Jaga'en var nydelig til sokker, synes den var penere her enn i sjal.

  ReplyDelete
 2. De røde herresokkene blir lekre!
  Ellers er jeg stadig vekk svært imponert over pinnestr. 2. Jeg synes 2,5 er smertegrensen nedav..

  ReplyDelete
 3. Hei - det var ett nydelig garn du har brukt i de brune herresokkene, hva er det for noe?

  ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.