Tuesday, October 20, 2009

Baje Bitte Lite Gjanne Josa (Pink for a little girl)

There are lots and lots of pattern in English available online, but not that many Norwegian. So today I'm making a Norwegian post as I'm making available the pattern for my newest shawl.

Navnet taler jo for seg selv - R er vanskelig å uttale og de som liker josa sier også ofte baje.

Dette er et veldig enkelt sjal å strikke. Mitt sjal er laget i barnestørrelse – til en treåring – men det er jo bare hvor mange repetisjoner man gjør av hhv rilleradene og mønsterradene som avgjør størrelsen.

Mitt sjal er 110cm langs skulderen og 35 cm midt bak. Det veier 86 gram, ca 75 gram fra det gjennomgående tykkeste garnet.Sjalet er strikket slik at det er identisk på retten og vrangen – for ellers ville jo et barnesjal alltid hatt vrangen ut.

Mønsteret er jo et tradisjonelt mønster, egentlig. Og det å bruke riller først er heller ikke noen "ny oppfinnelse". Tradisjonelle Shetlandsgarn har jo det. Det eneste "uvanlige" med sjalet er at jeg har endret rad 4 fra de tradisjonelle mønstrene hvor rad 4, som jo er en omgang fra vrangen, strikkes vrangt - dvs at man da på retten får tre rette rader over hverandre. I dette sjalet strikkes alt rett/riller, og det blir ingen rette omganger over hverandre. Mønsteret forsvinner da litt, men blir likt på begge sider.


Det er gjennomgåene to tråder i sjalet.

Jeg har brukt Koigu Painter’s Palette Premium Merino som den gjennomgående fargen. Det er et mangefarget garn. Av norske garn kan man bruke for eksempel bruke Fabel – selv om det er litt tynnere.

Det andre garnet jeg har brukt, riktigere de andre, har vært mer fluffy og tynnere garn. Jeg har brukt forskjellige farger av Rowan Kidsilk Haze og annet garn med samme tykkelse/fluffyhet. Dette garnet er tynt, i sjalsgarnkvalitet, og litt ”loete”. Det gir sjalet en veldig myk overflate. Garn nr. 2 har jeg endret, dvs jeg har strikket noen riller og så byttet farge. Dette gir stripeeffektene mellom mørkt/lyst, rosa/ikke så rosa. Jeg har ikke hatt noe system i da jeg skiftet farge.

Jeg har brukt pinner 4,5. Men pinnevalget er helt opp til deg selv. Jeg har valgt en pinnetykkelse som gir et ganske stabilt sjal. Sjalet mitt skal ikke blokkes bare tørkes i fasong. Grunnen til det er at skal et barnesjal være brukelig, må man unngå unødvendig arbeid. Jeg kommer til å lage tilsvarende til meg selv (etter jul antakelig).

Sjalet er strikket i rettstrikk – altså ingen vrange masker som nevnt over.


Finner noen feil - send meg en beskjed så retter jeg opp.

Start:
Legg opp 3 masker. Strikk til du har 5 riller.
Neste omgang.
Strikk de 3 maskene, plukk opp 5 masker – en i hver rille strikk disse, plukk opp 3 til – langs oppleggskanten – strikk disse. Du har nå 11 masker på pinnen.
Omgang 1: Strikk 3, et kast,strikk 1, et kast, strikk 3, et kast, strikk 1, et kast, strikk 3.
Omgang 2: Strikk 3, et kast, strikk til du har tre masker igjen på pinnen, et kast, strikk tre.
Omgang 3: Strikk 3, et kast, strikk alle masker frem til og med kast nr 2 fra omgang 1, et kast, strikk 3, (disse tre er midt bak) et kast, strikk til det er 3 igjen, et kast, strikk3.
Omgang 4 = omgang 2
Omgang 5 = omgang 3 bare det at nå skal du strikke frem til og med det annet kast fra omgang 3 – altså et kast rett før de tre midtmaskene .
Fortsett med omgang 4 og 5 til du har fått et så stort rillefelt som du ønsker. Mao annenhver omgang så øker du en maske etter de tre første og før de tre siste maskene. Annenhver omgang øker du en maske etter de tre første og før de tre siste maskene SAMTIDIG som du øker med en maske på hver side av midtmaskene.

Mønster:
Mønsteret går opp i 18. Det er således veldig kjekt å fortsette å strikke rillestrikk til du har et antall masker mellom første kast og kastet før midtmasken som går opp i 18 eller noe som nærmer seg det.
Jeg fortsatte til jeg hadde 91 masker.
Så til selve bølgedal /skum mønsteret:
Mønsteret går over 18 masker og er som følger
***[(2 rett sammen)*3, (ett kast, 1 rett)*5, ett kast, (2 rett sammen)*3, 1 rett]***
Det som er plassert mellom ***[]*** er mønsteret og utgjør 18 masker.
Husk å kontrolltelle når du starter med en ny mønsterrapport. Jeg sjekket alltid at siste maske i 18 maske rapporten var den masken som strikkes rett og som blir en rille som aldri strikkes sammen med noen annen maske eller er med i noe kast. En annen ting som du kan sjekke mønsteret med er at rettmasken etter tredje kast i mønsteret alltid kommer rett over hverandre – altså de maskene som kastene lager ”beveger” seg langsomt mot høyre og venstre via sammenstrikkingen.

Så til selve strikkingen;
Mønsteromgang 1; Strikk 3, ett kast, 1 rett, Mønster gjentas 5 ganger, kast, 3 rette, ett kast, 1 rett, Mønster gjentas 5 ganger, ett kast, 3 rette.
Mellomomganger – tre til sammen. Disse gjentas mellom hver eneste mønsteromgang.
i) 3 rette, kast, strikk til det er 3 masker igjen, kast, strikk 3.
ii) 3 rette, kast , strikk til du kommer til de tre midtmaskene, kast, 3 midtmasker, kast strikk til det er 3 igjen, kast, strikk 3
iii) 3 rette, kast, strikk til det er 3 masker igjen, kast, strikk 3.

Mønsteromgang 2; Strikk 3, ett kast,5 rette, Mønster gjentas 5 ganger, 2 rett kast, 3 rette (midtmasker) , ett kast, 3 rette, Mønster gjentas 5 ganger, 4 rette, ett kast, 3 rette.
Tre mellomomganger
Mønsteromgang 3; Strikk 3, ett kast,9 rette, Mønster gjentas 5 ganger, 4 rett kast, 3 rette (midtmasker) , ett kast, 5 rette, Mønster gjentas 5 ganger, 8 rette, ett kast, 3 rette.
Tre mellomomganger
NB på neste mønsterrad starter man såvidt med to ekstra repetisjoner av mønsteret. Skal du sjekke at alt er riktg, tell 18 masker tilbake fra siste maske i mønsterrapporten – altså den ene rette som ikke strikkes sammen med noen. De nyopplagte masker før første mønsterrad er de man nå starter ett nytt mønster med.
Alternativt – noe som er enklere er å vente med å starte en ekstra mønsteromgang til man har 18 masker hvor man starter å telle fra masken før første mønsterrapport. Det gjør det mye enklere å få til mønsteret.
Nedenfor har jeg forklart hvordan jeg gjorde en glidende overgang. Og så gjentar jeg ; Husk å kontrolltelle når du starter med en ny mønsterrapport. Jeg sjekket alltid at siste maske i 18 maske rapporten var den masken som strikkes rett og som blir en rille som aldri strikkes sammen med noen annen maske eller er med i noe kast. En annen ting som du kan sjekke mønsteret med er at rettmasken etter tredje kast i mønsteret alltid kommer rett over hverandre – altså de maskene som kastene lager ”beveger” seg langsomt mot høyre og venstre via sammenstrikkingen.
Mønsteromgang 4; Strikk 3, ett kast, 4 rette, kast, rett, kast, rett, kast, (2 rett sammen) *3, Mønster gjentas 5 ganger, 6 rett kast, 3 rette (midtmasker) , ett kast, 7 rette, Mønster gjentas 5 ganger, (2 rett sammen) *3, kast, rett, kast, rett, kast, 4 rette, ett kast, 3 rette.
Tre mellomomganger
Mønsteromgang 5; Strikk 3, ett kast, 1 rett, (2 rette sammen)*2, kast, 1 rett, kast, 1rett, kast, 1rett, kast, 1 rett, kast, 2 rett sammen) *3, en rett, Mønster gjentas 5 ganger, 8 rett kast, 3 rette (midtmasker) , ett kast, 9 rette, Mønster gjentas 5 ganger, (2 rett sammen) *3, kast, rett, kast, rett, kast,rett, kast, rett, kast, (2 rette sammen) 2 ganger, 1 rett, ett kast, 3 rette.
Tre mellomomganger
NB HVIS DU IKKE STARTER EKSTRA MØNSTERREPETISJON PÅ RAD 4 SÅ STARTER DU DET HER
Mønsteromgang 6; Strikk 3, ett kast,3 rette, Mønster gjentas 6 ganger, (2 rett sammen) *3, kast, rett, kast, rett, kast, en rett kast, 3 rette (midtmasker) , kast, rett, kast, rett, kast, rett, kast, (2 rett sammen) *3, rett, Mønster gjentas 6 ganger, 2 rette, ett kast, 3 rette.
Tre mellomomganger.
Jeg sluttet der. Hvis du slutter der er det jo ikke noe poeng å starte med en ny mønsterrapport mot midten så alternativt til å strikke sammen/kaste etter mønsterrapporten er gjentatt 6 ganger er jo å strikke rett.
Skal du fortsette, kan du legge inn nye mønsterrapporter på denne måten, ELLER, vente til det er 18 nye masker slik at man starter med en hel mønsterrapport.

Avfelling.
Strikk to masker, sett disse tilbake på venstre pinne strikk to sammen, strikk en maske, sett de to maskene fra høyre pinne tilbake på venstre pinne, strikk sammen, strikk en maske, sett de to tilbake, osv. til du er ferdig.
Det er bare litt rosa - kanskje hadde candy stripes vært et bedre navn :)

17 comments:

 1. Nydelig. Takk for mønstret, det er herved skrevet ut, og jeg har noe nydelig brilla, som sikkert blir helt supert til en barnehals.

  ReplyDelete
 2. Nydelig sjal. Flott med ei oppskrift til barn også, takk for at du deler. Ha en fin dag !

  ReplyDelete
 3. Så fint det var! Veldig god fasong til en liten frøken, endene er vel lange nok til å knyttes. Nå ble jeg nesten fristet til å strikke sjal her! :o)

  ReplyDelete
 4. Ikke rart du har vert stille på boden i dag. Det sjalet var kjempefint. Og for ikke å snakke om noe jeg faktisk kan klare. Og dermed skal jeg strikke ett slik. Likte det veldig godt.
  Takk skal du ha Mariann. Du er gulle god.

  ReplyDelete
 5. Kjempeflott sjal. Takk for oppskriften! Må prøve det når køen har minsket...(køen av prosjekter frem til jul...) Håper vi ses på Snb snart!
  Ellen

  ReplyDelete
 6. Tusen takk for flott oppskrift!
  Dette skal jeg lage, etterhvert.
  Har jo jentebarnebarn på 3 og 1,5 år så da er det fiiiine josa gaver. ;-)

  ReplyDelete
 7. Nydelig sjal! Har ingen 3-åring, men fikk lyst til å lage det til meg selv. Takk for oppskrift! :)

  ReplyDelete
 8. Rett og slett nydelig både sjal,garn og mønster.

  ReplyDelete
 9. This shawl is beautiful! I wish I could read Norwegian.

  ReplyDelete
 10. Trenger et enkelt strikketøy når håndball-vm begynner, dette kan passe!! Tusen takk!

  ReplyDelete
 11. Will you post it in English?

  ReplyDelete
 12. These colours are beautiful. I drove from my home in England all the way to Oslo in 04. I loved it. It was 2100km.

  ReplyDelete
 13. Very nice! Hopefully, I`m looking forward for the english version of this pattern =)

  ReplyDelete
 14. I too am looking forward to an English verson of the pattern! It is a lovely shawl.

  ReplyDelete
 15. Hei Mariann
  Jeg har sjal som en av oppgavene på alongen min denne måneden og håper det er ok jeg legger ut linken til bloggen din på dette sjalet.

  ReplyDelete
 16. Kjempe fint mønster. Jeg har veldig lyst til å strikke sjalet, men jeg får ikke printet oppskriften. Har ikke problemer med å printe andre ting, men jeg får hverken printet eller kopiert fra din side. Det gjør det vanskelig å få til.. Noen tips?

  ReplyDelete
 17. Dette er jo mitt i blinken for mi lille "baje jooosa"tuppe.Tusen takk...

  ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.